Αρθροσκόπηση Ώμου
Τι είναι η Αρθροσκόπηση Ώμου;
Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του ώμου. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τη χρήση ενός αρθροσκοπίου, ενός λεπτού σωλήνα με κάμερα, που εισάγεται στην άρθρωση μέσω μικρών τομών. Αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να εξετάσει και να επιδιορθώσει βλάβες στους τένοντες, τους συνδέσμους, τον χόνδρο και άλλες δομές του ώμου, χωρίς να απαιτείται ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.
Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η ρήξη του στροφικού πετάλου, η τενοντίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα και οι εξαρθρώσεις του ώμου. Λόγω του μικρότερου τραυματισμού των ιστών, η αποκατάσταση είναι ταχύτερη σε σχέση με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους.
Πότε συνιστάται η αρθροσκόπηση ώμου;
Η αρθροσκόπηση του ώμου συνιστάται σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν:
- Χρόνιο πόνο και δυσκαμψία που δεν υποχωρούν με συντηρητικές θεραπείες, όπως φυσικοθεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή.
- Ρήξη στροφικού πετάλου, μια συχνή βλάβη στους τένοντες του ώμου που προκαλεί πόνο και αδυναμία.
- Αστάθεια ώμου, λόγω επαναλαμβανόμενων εξαρθρώσεων ή τραυματισμών των συνδέσμων.
- Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου, μια κατάσταση κατά την οποία οι τένοντες και οι δομές του ώμου παγιδεύονται μεταξύ των οστών.
- Αρθρίτιδα της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης, που προκαλεί πόνο και περιορισμένη κινητικότητα.
- Ελεύθερα σώματα στην άρθρωση, όπως θραύσματα χόνδρου ή οστών που μπορεί να προκαλούν μηχανικά εμπόδια στην κίνηση του ώμου.
Η απόφαση για αρθροσκόπηση λαμβάνεται έπειτα από κλινική εξέταση και διαγνωστικές απεικονίσεις, όπως ακτινογραφία, υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία (MRI) ή αξονική τομογραφία (CT).
Η διαδικασία της αρθροσκόπησης ώμου
Η αρθροσκόπηση πραγματοποιείται σε νοσοκομειακό περιβάλλον υπό γενική ή τοπική αναισθησία. Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
- Προετοιμασία του ασθενούς: Ο ασθενής τοποθετείται σε κατάλληλη θέση (συνήθως πλάγια ή ημικαθιστή) για βέλτιστη πρόσβαση στον ώμο.
- Δημιουργία μικρών τομών: Ο χειρουργός πραγματοποιεί 2-3 μικρές τομές (περίπου 5 χιλιοστά) για την εισαγωγή του αρθροσκοπίου και των εργαλείων.
- Διάγνωση και επιδιόρθωση: Ο χειρουργός εξετάζει την άρθρωση μέσω της κάμερας και προβαίνει σε επιδιορθώσεις, όπως συρραφή τενόντων ή αφαίρεση φλεγμονώδους ιστού.
- Ολοκλήρωση επέμβασης: Οι τομές κλείνονται με ράμματα ή ειδικά αυτοκόλλητα, και ο ώμος ακινητοποιείται με νάρθηκα ή ανάρτηση.
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30-90 λεπτά, ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια ημέρα.
Μετεγχειρητική Αποκατάσταση και Ανάρρωση
Η αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση ώμου είναι κρίσιμη για την επιτυχία της επέμβασης. Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει:
- Ακινητοποίηση: Ο ασθενής φοράει ανάρτηση ώμου για 2-6 εβδομάδες, ανάλογα με το είδος της επέμβασης.
- Φυσικοθεραπεία: Μετά την πρώτη περίοδο ανάρρωσης, ξεκινά ένα πρόγραμμα ασκήσεων για την αποκατάσταση της κινητικότητας και της δύναμης του ώμου.
- Φαρμακευτική αγωγή: Συνήθως περιλαμβάνει αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου.
Οι περισσότεροι ασθενείς επανέρχονται σε φυσιολογικές δραστηριότητες μέσα σε 3-6 μήνες, ενώ η πλήρης αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει έως και ένα έτος σε περιπτώσεις σοβαρής βλάβης.
Πιθανοί Κίνδυνοι και Επιπλοκές
Η αρθροσκόπηση ώμου είναι γενικά ασφαλής, αλλά όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, ενέχει κάποιους κινδύνους, όπως:
- Λοίμωξη (σπάνια).
- Αιμάτωμα ή οίδημα γύρω από την περιοχή της επέμβασης.
- Δυσκαμψία ή μερική απώλεια κινητικότητας εάν η φυσικοθεραπεία δεν ακολουθηθεί σωστά.
- Νευρική βλάβη (εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή).
Συγκριτικά Πλεονεκτήματα της Αρθροσκόπησης
Η αρθροσκόπηση ώμου υπερτερεί σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση λόγω των εξής πλεονεκτημάτων:
- Μικρότερες τομές και λιγότερο επεμβατική διαδικασία.
- Ταχύτερη ανάρρωση και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο.
- Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος και μικρότερη ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή.
- Μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών και λιγότερη απώλεια αίματος.
Η αρθροσκόπηση ώμου αποτελεί μια αποτελεσματική και ελάχιστα επεμβατική λύση για τη διάγνωση και τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων του ώμου. Η επιτυχία της επέμβασης εξαρτάται από τη σωστή επιλογή ασθενών, την εμπειρία του χειρουργού και την αφοσίωση του ασθενούς στο πρόγραμμα αποκατάστασης.
Εάν αντιμετωπίζετε χρόνιο πόνο στον ώμο που δεν ανταποκρίνεται σε συντηρητικές θεραπείες, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Θωμάς Κωστάκος βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη θεραπεία. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.