Εξάρθρημα Επιγονατίδας 

Τι είναι το Εξάρθρημα Επιγονατίδας;  

Η επιγονατίδα, το οστό μπροστά από το γόνατο με τριγωνικό σχήμα, ενώνεται με το μηριαίο οστό μέσω της τροχιλίας, μιας  αυλάκωσης, όπου ολισθαίνει η επιγονατίδα όσο κινείται το γόνατο. 

Μετά από έναν τραυματισμό ή την έντονη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να προκληθεί η εξάρθρωση της επιγονατίδας. Το οστό απομακρύνεται από την φυσική του θέση με αποτέλεσμα να προκαλεί οξύ πόνο και περιορισμό κινητικότητα του γόνατος.  

Ποια είναι τα αίτια του εξαρθρώματος  Επιγονατίδας;  

Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν Εξάρθρημα Επιγονατίδας με έντονο πόνο στην περιοχή είναι οι παρακάτω:  

  • Τραυματισμός στο γόνατο μετά από κάποια αθλητική δραστηριότητα ή ατύχημα που οδήγησε σε απότομη κίνηση του γόνατος και την απομάκρυνσή του από τη θέση του.  
  • Υψηλή θέση της επιγονατίδας σε σχέση με το μηριαίο οστό, κάνει την επιγονατίδα πιο ευάλωτη σε εξάρθρωση.  
  • Δυσπλασία και συνδεσμικές ανωμαλίες στη περιοχή ενδέχεται να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίησή του.  
  • Απότομες στροφικές κινήσεις κατά την εκτέλεση ενός άλματος ή μιας κίνησης. 
  • Μυϊκή  αδυναμία του μηρού κυρίως στους τετρακέφαλους. 
  • Άτομα με υπερβολικό σωματικό βάρος ή παχυσαρκία. 
  • Παλαιότεροι τραυματισμοί ή εξάρθρωση επιγονατίδας . 
  • Άνθρωποι με μεγαλύτερη κινητικότητα στους συνδέσμους τους ή με άλλες γενετικές ανωμαλίες.  

Ποια είναι τα συμπτώματα;  

Τα κυριότερα συμπτώματα της εξάρθρωσης της επιγονατίδας που θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο χειρουργό ορθοπεδικό είναι:  

  • Οξύς πόνος στο μπροστινό μέρος του γόνατος που επιδεινώνεται με το περπάτημα.  
  • Μετατόπιση από τη θέση της και εμφανής παραμόρφωση του γόνατος. 
  • Ήπιο ή έντονο οίδημα.  
  • Δυσκαμψία του γόνατος. 
  • Αδυναμία βάδισης.  
  • Αίσθημα αστάθειας.  
Εξάρθρημα Επιγονατίδας 

Διάγνωση  

Η διάγνωση της εξάρθρωσης επιγονατίδας πραγματοποιείται από τον χειρουργό ορθοπεδικό με την κλινική εξέταση του ασθενούς και μέσω απεικονιστικών εξετάσεων. Αρχικά, ο ορθοπεδικός λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς με την καταγραφή των συμπτωμάτων και προχωράει στη λεπτομερή κλινική εξέταση του γόνατος. Εξετάζει προσεκτικά τη θέση της επιγονατίδας για να παρατηρήσει αν έχει μετακινηθεί από την κανονική της θέση. Επίσης, ζητάει από τον ασθενή να κουνήσει το γόνατο και να εκτελέσει συγκεκριμένες ασκήσεις προκειμένου να ελέγξει τη σταθερότητα και τη λειτουργικότητα της άρθρωσης. Εάν παρατηρηθεί περιορισμένη κίνηση, έντονος πόνος ή παραμόρφωση της άρθρωσης, ο ορθοπεδικός συστήνει στον ασθενή απεικονιστικές εξετάσεις όπως μια ακτινογραφία γόνατος

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ορθοπεδικός μπορεί να ζητήσει μια μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα, προκειμένου να εξεταστούν με ακρίβεια τα μαλακά μόρια και πιθανοί τραυματισμοί στους συνδέσμους και τους τένοντες περιμετρικά της επιγονατίδας. 

Έτσι, ο ορθοπεδικός διαθέτει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις με λεπτομερείς εικόνες που θα συμβάλλουν στην κατάλληλη μέθοδο για τη θεραπεία.  

Θεραπεία για την εξάρθρωση της Επιγονατίδας  

Ανάλογα με το μέγεθος και τη σοβαρότητά της, το Εξάρθρημα της Επιγονατίδας μπορεί να αντιμετωπισθεί είτε συντηρητικά είτε με χειρουργική μέθοδο.  

Πιο συγκεκριμένα, με τη συντηρητική μέθοδο αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις ασθενών όπου δεν παρουσιάζουν σημαντική αστάθεια στη περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, συστήνεται η ακινητοποίηση της άρθρωσης με τη χρήση ενός ειδικού νάρθηκα για ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων,  ώστε να περιοριστεί η κινητικότητά της και να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος. Για την αποφόρτιση της, ο ασθενής πρέπει να μετακινείται με πατερίτσα για να μην καταπονηθεί περαιτέρω η άρθρωση.  

Τέλος, ο ορθοπεδικός συστήνει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για την αποκατάσταση της κινητικότητας και της μυϊκής ενδυνάμωσης. Ειδικότερα,  ασκήσεις ενδυνάμωσης του τετρακέφαλου για να σταθεροποιηθεί η επιγονατίδα και τακτική φυσική δραστηριότητα, όπως κολύμβηση και ποδηλασία για να μην υποτροπιάσει. Ο ασθενής θα είναι σε θέση να επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα και τις αθλητικές δραστηριότητες μετά από το διάστημα των 6 εβδομάδων. 

Σε περιπτώσεις όμως περιπτώσεις , όπου η εξάρθρωση της επιγονατίδας προκαλεί στον ασθενή χρόνια αστάθεια και υποτροπιάζει παρά τη συντηρητική θεραπεία, η χειρουργική αποκατάσταση είναι μονόδρομος.   

Η Αρθροσκόπηση είναι μια ασφαλής, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που αποκαθιστά πλήρως τη σταθερότητα της άρθρωσης. Ο χειρουργός ορθοπεδικός μέσω μικρών τομών στο δέρμα, εισάγει το αρθροσκόπιο για να εξετάσει λεπτομερώς και να εντοπίσει τη βλάβη. Έπειτα, επιδιορθώνει τους κατεστραμμένους συνδέσμους που διατηρούν την επιγονατίδα στη σωστή θέση αλλά και βλάβες στους χόνδρους ή τους μαλακούς ιστούς.  

Η Αρθροσκόπηση γόνατος ενδείκνυται ιδιαίτερα για ασθενείς με ανατομικές ανωμαλίες, όπως δυσπλασία της επιγονατίδας ή παρεκκλίσεις στον μηχανισμό κίνησης του γόνατος.  

Μετεγχειρητική Αποκατάσταση 

Μετά την Αρθροσκόπηση, τοποθετείται στον ασθενή ένας ειδικός νάρθηκας για περίπου 4 εβδομάδες, όπου σταθεροποιεί το γόνατο και περιορίζει τις κινήσεις. Για ένα διάστημα, ο ασθενής χρησιμοποιεί πατερίτσες για την αποφόρτιση του γόνατος και έπειτα, ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλαμβάνει φυσικοθεραπείες για την μυϊκή ενδυνάμωση περιμετρικά από την άρθρωση του γόνατος. Ασκήσεις για την βελτίωση της έκτασης του ποδιού και την ευλυγισία του γόνατος θα συμβάλλουν στην γρήγορη ανάρρωση και την επιστροφή του ασθενούς στη καθημερινότητά του χωρίς πόνο.  

Συχνές Ερωτήσεις Για Εξάρθρημα Επιγονατίδας 

Πόσο οξύς είναι ο πόνος από την εξάρθρωση επιγονατίδας;

Ο πόνος εξαρτάται σημαντικά από το πόσο έχει μετακινηθεί η επιγονατίδα από τη φυσιολογική της θέση και από συνοδές βλάβες στους συνδέσμους, τα νεύρα κα. Έως ότου διορθωθεί η άρθρωση, ο πόνος είναι έντονος και παρατηρείται ιδιαίτερη δυσκολία στη κινητικότητα του άκρου.

Μπορώ να περπατήσω, αν έχω εξάρθρημα Επιγονατίδας;

Όχι, δεν είναι εφικτό διότι το γόνατο κλειδώνει και είναι αδύνατο να λυγίσει ή να ισιώσει πλήρως. Παρατηρείται αστάθεια και έντονος πόνος, όταν επιφορτίζεται με βάρος καθιστώντας απαραίτητη την παρέμβαση ενός έμπειρου ορθοπεδικού.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην καθημερινότητά μου;

Μετά την Αρθροσκόπηση, επιστρέφετε την επόμενη μέρα στο σπίτι σας με τις λεπτομερείς οδηγίες του ορθοπεδικού σας . Στις αθλητικές σας δραστηριότητες μπορείτε να επιστρέψετε πλήρως μετά το διάστημα των 6 μηνών, ανάλογα με την πρόοδο σας μετεγχειρητικά.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;

Το κόστος της επέμβασης είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από το βαθμό ρήξης, τη χειρουργική μέθοδο καθώς και το ταμείο του ασθενούς.