Κατάγματα Ποδοκνημικής

Κατάγματα Ποδοκνημικής

Τι είναι τα κατάγματα της ποδοκνημικής;

Από τους πιο συχνούς τραυματισμούς ανεξαρτήτως ηλικίας είναι τα κατάγματα  της ποδοκνημικής. Συγκεκριμένα, είναι η κάκωση του αστραγάλου μπορεί να  αφορά το σπάσιμο ενός οστού ή και πολλαπλών με αποτέλεσμα η άρθρωση να παρουσιάζει αστάθεια.

 Τα κατάγματα ποδοκνημικής ενδέχεται να είναι:

  • Έξω σφυρού, δηλαδή τραυματισμός της περόνης που βρίσκεται εξωτερικά.
  • Έσω σφυρού που αφορά την κνήμη.
  • Αμφισφύριο, όπου υπάρχει κάκωση έσω και έξω σφυρού.
  • Τρισφύριο στην περίπτωση της κάκωσης έσω, έξω και οπίσθιου σφυρού.
Κατάγματα Ποδοκνημικής

Ποια είναι τα αίτια της κάκωσης;

Τα κατάγματα της ποδοκνημικής μπορούν να προκληθούν από:

  • Απότομη περιστροφή της άρθρωσης κατά τη διάρκεια του περπατήματος ή μιας αθλητικής δραστηριότητας.
  • Οστεοπόρωση εξαιτίας της χαμηλής πυκνότητας των οστών.
  • Τραυματισμός από πτώση ή τροχαίο ατύχημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα κατάγματος ποδοκνημικής;

Τα κυριότερα συμπτώματα που πρέπει να μην αμελήσει ο ασθενής και να επισκεφθεί άμεσα τον ορθοπαιδικό του είναι:

  • Έντονος πόνος και οίδημα στην περιοχή του αστραγάλου.
  • Δυσκολία στο βάδισμα.
  • Μελανιά και αιμάτωμα μετά το πρώτο 24ωρο.
  • Μούδιασμα του χτυπημένου ποδιού και των δαχτύλων.
  • Παραμόρφωση λόγω της μετατόπισης του αστραγάλου ή άλλων οστών.

Πως γίνεται η διάγνωση κατάγματος ποδοκνημικής;

Εφόσον παρατηρηθούν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, ο ασθενής πρέπει άμεσα να απευθυνθεί σε έναν εξειδικευμένο γιατρό για ποδοκνημικές κακώσεις. Άρχικα, θα ληφθεί το ιστορικό του ασθενή που περιλαμβάνει τη συμπτωματολογία και λεπτομέρειες γύρω από τον τραυματισμό και θα προχωρήσει σε κλινική εξέταση προκειμένου να ελέγξει την ευκαμψία και την κίνηση του αστραγάλου. Σε αρκετές περιπτώσεις, ζητείται από τον ασθενή μια ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία προκειμένου να διερευνηθεί ενδελεχώς ο βαθμός της κάκωσης.

Ποια είναι η θεραπεία κατάγματος ποδοκνημικής;

Ανάλογα με τον βαθμό, το σημείο της κάκωσης και τη σταθερότητα του ποδιού, τα κατάγματα ποδοκνημικής μπορούν να αντιμετωπιστούν είτε συντηρητικά είτε με χειρουργική επέμβαση.

Στόχος του ορθοπαιδικού είναι να ευθυγραμμίσει το οστό και να σταθεροποιήσει την άρθρωση. Αρχικά, κατά την εξέταση, αν ο γιατρός παρατηρήσει εξάρθρωση, θα προχωρήσει σε άμεση ανάταξη του αστραγάλου ώστε να ευθυγραμμιστεί η θέση του οστού και να αποφευχθεί το πρήξιμο. Η αντιμετώπιση με συντηρητικό τρόπο απευθύνεται σε κατάγματα που αφορούν ένα οστό, έξω ή έσω σφυρού, μη παρεκτοπισμένο και τοποθετείται ειδικός νάρθηκας για το διάστημα έξι βδομάδων.

Σε αντίθεση, στα κατάγματα πολλαπλών οστών που παρατηρείται αστάθεια του αστραγάλου, απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Συγκεκριμένα, ο ορθοπαιδικός προβαίνει σε επανατοποθέτηση των οστών και τοποθέτηση ειδικών, μεταλλικών βιδών στην επιφάνεια τους για να ευθυγραμμιστούν.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Θωμάς Κωστάκος διαθέτει εκτενή εμπειρία στη διάγνωση των καταγμάτων ποδοκνημικής και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους με επίκεντρο την καταλληλότερη θεραπεία για τον κάθε ασθενή.  Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα ορθοπαιδικής φύσης, επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

Συχνές ερωτήσεις για τα κατάγματα ποδοκνημικής

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές μετά από το χειρουργείο;

Οι κυριότερες επιπλοκές είναι η φλεβοθρόμβωση, η λοίμωξη της περιοχής και οι νευροαγγειακές βλάβες. Αυτές οι επιπλοκές είναι σπάνιες και δεν πρέπει να αποτρέπουν  τον ασθενή από το να χειρουργηθεί. Η ανάπτυξη μετατραυματικής αρθρίτιδας (σε βάθος χρόνου) μπορεί να οφείλεται σε κακή ανάταξη του κατάγματος και μη ικανοποιητική οστεοσύνθεση. Γι΄ αυτό η εμπειρία του χειρουργού παίζει μεγάλο ρόλο.

Πόση είναι η περίοδος της αποκατάστασης και τι πρέπει να κάνω;

Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής φοράει τον προστατευτικό νάρθηκα για το διάστημα των 2 βδομάδων και έπειτα μια προστατευτική μπότα για περίπου 3 βδομάδες. Θα χρειαστεί για ένα διάστημα να περπατάει με πατερίτσες ώστε να μην ρίχνει όλο το βάρος στο τραυματισμένο πόδι. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον φυσικοθεραπευτή δημιουργείται ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης και ενδυνάμωσης του κάτω άκρου.

Μετά από πόσο διάστημα μπορώ να  επιστρέψω στην καθημερινότητά μου;

Συνήθως, ο ασθενής επιστρέφει πλήρως στη καθημερινότητά του μετά από το διάστημα των τριών μηνών. Σε κάθε περίπτωση, ο επιβλέπων γιατρός θα αποφασίσει ό,τι είναι πιο ασφαλές για τον κάθε ασθενή.