Ρήξη Τετρακέφαλου
Τι είναι η ρήξη τετρακεφάλου;
Ο τετρακέφαλος τένοντας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του μηρού και συνδέει στενά τον τετρακέφαλο μυ με την επιγονατίδα. Οι τέσσερις μύες του τετρακέφαλου και συγκεκριμένα ο ορθό μηριαίος, ο έσω, έξω και μέσος πλατύς συναντώνται πάνω από την επιγονατίδα σχηματίζοντας τον τένοντα του τετρακέφαλου. Οι μύες του τετρακέφαλου, ο τένοντας του τετρακέφαλου και ο επιγονατιδικός συνεργάζονται ώστε να τεντώνει το γόνατο.
Η ρήξη τετρακέφαλου είναι το σχίσιμο του τένοντα, το οποίο προκαλείται μετά από τραυματισμό στην περιοχή του γόνατος. Ευθύνεται για την έκταση του γόνατου με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να περπατήσει και να τεντώσει το γόνατό του.
Η ρήξη μπορεί να είναι μερική ή ολική. Η μερική ρήξη δεν διαταράσσει εντελώς τον τένοντα ενώ η ολική ρήξη διαχωρίζει τον τένοντα σε 2 τμήματα με αποτέλεσμα η χειρουργική αντιμετώπιση του να κρίνεται απαραίτητη άμεσα καθώς είναι σοβαρός τραυματισμός και μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία.
Ποια είναι τα αίτια της ρήξης τετρακέφαλου;
Η ρήξη του τετρακέφαλου προκαλείται, όταν το πόδι επιβαρύνεται με μεγάλο βάρος ενώ βρίσκεται σε μερικώς λυγισμένη θέση. Οι κύριες αιτίες είναι οι κάτωθι:
- Οι έντονες και ξαφνικές κινήσεις του γόνατος από αθλητικές δραστηριότητες όπως το μπάσκετ και το βόλεϊ
- Πτώσεις ή άμεσος τραυματισμός στο γόνατο λόγω ατυχήματος
- Χρόνια τενοντίτιδα η οποία αποδυναμώνει τον τένοντα
- Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης και η νεφρική ανεπάρκεια καθιστούν τον τένοντα πιο ευάλωτο σε ρήξεις.
- Η χρήση κορτιζόνης, στεροειδών και αναβολικών φαρμάκων ατροφεί τον τένοντα και τον καθιστά πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της ρήξης τένοντα τετρακέφαλου περιλαμβάνουν:
- Ξαφνικό και δυνατό πόνο στο γόνατο
- Πρήξιμο
- Δυσκολία στη βάδιση και αστάθεια
- Μια αίσθηση ενός εσωτερικού σκισίματος την στιγμή του τραυματισμού
- Δυσκαμψία γονάτου
Διάγνωση
Αρχικά, ο ορθοπαιδικός συλλέγει πληροφορίες που αφορούν το ιστορικό του ασθενούς διεξάγοντας ερωτήσεις σχετικά με άλλους τραυματισμούς στο γόνατο, την ύπαρξη τενοντίτιδας ή παθήσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες για τραυματισμό στο γόνατο ή τον τένοντα. Ακολουθεί η λεπτομερής κλινική εξέταση του γόνατος για να διαπιστωθεί η ικανότητα έκτασής του και να διαλευκανθεί η ύπαρξη ρήξης στον τένοντα του τετρακέφαλου.
Έπειτα, προτείνεται μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία. Οι απλές ακτινογραφίες απεικονίζουν την μετατόπιση της επιγονατίδας από τη φυσική της θέση, η οποία είναι εμφανής μετά από ρήξη του τένοντα του τετρακέφαλου, ειδικά στις πλευρικές λήψεις του γόνατος. Η μαγνητική τομογραφία προσφέρει λεπτομερή απεικόνιση των μαλακών ιστών και μπορεί να καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος και τη σοβαρότητα της ρήξης.
Θεραπεία ρήξης τετρακέφαλου
Η ρήξη του τετρακέφαλου αντιμετωπίζεται συντηρητικά αν είναι μερική και με χειρουργική επέμβαση αν είναι ολική.
Η συντηρητική μέθοδος περιλαμβάνει σε αρχικό στάδιο την ακινητοποίηση του γόνατος με ειδικό νάρθηκα για 3 έως 6 εβδομάδες, ο οποίος θα διατηρεί το γόνατο σε έκταση και την βάδιση με πατερίτσες ώστε να αποφευχθεί η φόρτιση του τραυματισμένου σκέλους.
Έπειτα, απαιτείται θεραπεία με φυσικοθεραπείες και ειδικές ασκήσεις που αποκαθιστούν την μυϊκή δύναμη και το εύρος κίνησης της άρθρωσης. Κατά τη διάρκεια της χρήσης του νάρθηκα, ο ορθοπαιδικός μπορεί να συστήσει ισομετρικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση του τετρακέφαλου μυ.
Η χειρουργική μέθοδος για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του γόνατος είναι απαραίτητη για τους ασθενείς με ολική ρήξη τετρακέφαλου. Κατά την επέμβαση, ο τένοντας επανασυνδέεται με την επιγονατίδα μέσω μιας μικρής τομής στο γόνατο, χρησιμοποιώντας αγκύλες προκειμένου να διατηρηθεί στη σωστή θέση. Η άμεση παρέμβαση εξασφαλίζει την επιτυχή αντιμετώπιση της ρήξης.
Μετεγχειρητική Αποκατάσταση
Μετά την επέμβαση, το γόνατο του ασθενούς ακινητοποιείται σε ειδικό κηδεμόνα για 6 εβδομάδες και θα υποστηρίζει το περπάτημά του με πατερίτσες. Η φόρτιση του αυξάνεται σταδιακά με μηδαμινό βάρος στο χειρουργημένο πόδι. Αρχικά, ο ειδικός νάρθηκας θα είναι ασφαλισμένος σε έκταση και σταδιακά θα αυξάνονται οι μοίρες κάμψης.
Έπειτα, ακολουθείται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για να επαναφέρει ο ασθενής το εύρος κίνησης και την δύναμης του γόνατος.
Συχνές Ερωτήσεις Ρήξης Τετρακεφάλου
Πόσο καιρό διαρκεί η αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση;
Η αποκατάσταση συνήθως διαρκεί από 3 έως 6 μήνες. Η διάρκεια εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ρήξης, τη γενική υγεία του ασθενούς και τη συμμόρφωση με το πρόγραμμα αποκατάστασης.
Μπορώ να επιστρέψω στις αθλητικές μου δραστηριότητες μετά την επέμβαση;
Ναι, η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες είναι εφικτή μετά από την πλήρη αποκατάσταση, αλλά θα πρέπει να γίνει προοδευτικά και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ιατρού και του φυσιοθεραπευτή.
Υπάρχουν κίνδυνοι ή επιπλοκές που πρέπει να γνωρίζω;
Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει ο κίνδυνος της λοίμωξης, της αιμορραγία, και αρνητικές αντιδράσεις στη γενική αναισθησία. Η καθυστέρηση ή η ανεπαρκής φυσικοθεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμένο εύρος κίνησης ή υπολειμματική αδυναμία.
Ποιες είναι οι ασκήσεις που συστήνονται κατά τη διάρκεια της φυσικοθεραπείας;
Οι ασκήσεις συνήθως περιλαμβάνουν ισομετρικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση του τετρακέφαλου, ασκήσεις εύρους κίνησης και σταδιακή ενδυνάμωση του γόνατος για την αποκατάσταση της μυϊκής δύναμης και της λειτουργικότητας της άρθρωσης.
Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης;
Το κόστος της επέμβασης είναι αρκετά προσιτό και εξαρτάται από το βαθμό ρήξης τη χειρουργική μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και το ταμείο του ασθενούς.