Ρήξη Μηνίσκου
Ο Μηνίσκος
Στο γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι ο έσω και ο έξω, ένας σε κάθε πλευρά της άρθρωσης. Αυτά τα μικρά τμήματα χόνδρου σε σχήμα μισοφέγγαρου βοηθούν στην κατανομή του φορτίου μεταξύ του οστού του μηρού και του οστού της κνήμης, προστατεύοντας τον λείο χόνδρο που καλύπτει τις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος. Συμβάλλουν ακόμη στη σταθερότητα της άρθρωσης.
Ρήξη Μηνίσκου
Ένας μηνίσκος μπορεί να τραυματιστεί με δύο τρόπους. Σε νεότερους ασθενείς ο μηνίσκος είναι ισχυρός και ανθεκτικός και χρειάζεται σημαντικός τραυματισμός για να προκληθεί ρήξη. Η ρήξη μηνίσκου συνήθως γίνεται μετά από απότομη περιστροφική κίνηση με το γόνατο λυγισμένο.
Σε ηλικιωμένους ασθενείς, ο μηνίσκος είναι πιο εύθραυστος και έτσι μπορεί να προκληθούν ρήξεις από συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες. Αν υπάρχει κινητό θραύσμα χόνδρου που μπλοκάρει την άρθρωση, ή προκαλεί μηχανικά συμπτώματα, χρειάζεται αρθροσκοπική αντιμετώπιση.
Συμπτώματα Ρήξης Μηνίσκου
Τα συμπτώματα της ρήξης του μηνίσκου μπορεί να είναι:
- Πόνος, είτε στην εσωτερική είτε στην εξωτερική πλευρά του γόνατος
- Οίδημα
- Μείωση εύρους κίνησης
- «Κλείδωμα» γόνατος (bucket handle)
- Αίσθημα αστάθειας στο γόνατο
Ρήξη Μηνίσκου – Συντηρητική Αποκατάσταση
Σε περιπτώσεις μικρής ρήξης μηνίσκου,μπορεί να μην χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση. Η συντηρητική αποκατάσταση λοιπόν,συνήθως περιλαμβάνει ένα συνδυασμό από φυσικοθεραπείες, ενδυνάμωση του τετρακεφάλου, φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Ρήξη Μηνίσκου – Χειρουργική Αντιμετώπιση
Η χειρουργική αποκατάσταση μιας ρήξης μηνίσκου, γίνεται με δύο τύπους αρθροσκοπικών επεμβάσεων.Είτε με συρραφή των σχισμένων θραυσμάτων, είτε με αφαίρεσή τμήματος του μηνίσκου. Στόχος είναι να διατηρηθεί ο μηνίσκος, αλλά σε ρήξεις με μικρή δυνατότητα επούλωσης είναι απαραίτητη η αφαίρεση των σχισμένων θραυσμάτων.
Η ανάρρωση από το χειρουργείο είναι συνήθως ταχεία, με άμεση στήριξη του βάρους του ασθενούς.
Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.
Συχνές Ερωτήσεις Για Ρήξη Μηνίσκου
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ρήξη μηνίσκου;
Οι παράγοντες κινδύνου για την ρήξη μηνίσκου περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες που απαιτούν απότομες περιστροφές ή αλλαγές κατεύθυνσης, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, την ηλικία (οι μηνίσκοι γίνονται πιο εύθραυστοι με την πάροδο του χρόνου), προηγούμενοι τραυματισμοί στο γόνατο, καθώς και καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα που μπορεί να αποδυναμώσουν τον μηνίσκο.
Πρήζεται το γόνατο με ρήξη μηνίσκου;
Ναι, το πρήξιμο είναι ένα συχνό σύμπτωμα της ρήξης μηνίσκου. Μπορεί να παρουσιαστεί άμεσα μετά τον τραυματισμό ή να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες. Το πρήξιμο συνοδεύεται συχνά από πόνο, δυσκαμψία και περιορισμένη κίνηση του γόνατος.
Κατά την επέμβαση αφαιρείται όλος ο μηνίσκος;
Όχι, δεν αφαιρείται πάντα όλος ο μηνίσκος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χειρουργοί προσπαθούν να αφαιρέσουν μόνο το κατεστραμμένο μέρος του μηνίσκου (μερική μηνισκεκτομή) ή να το επιδιορθώσουν με ράμματα αν είναι δυνατόν. Η πλήρης αφαίρεση του μηνίσκου (ολική μηνισκεκτομή) γίνεται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας στο γόνατο.
Ποιος ο χρόνος αποκατάστασης μετά την επέμβαση ρήξης μηνίσκου;
Ο χρόνος αποκατάστασης μετά από επέμβαση ρήξης μηνίσκου ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης και τη γενική κατάσταση του ασθενούς. Συνήθως, για μια μερική μηνισκεκτομή, η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 3 εβδομάδες. Αν έχει γίνει επιδιόρθωση του μηνίσκου με ράμματα, η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 μήνες. Ο φυσικοθεραπευτής και ο χειρουργός θα καθοδηγήσουν τον ασθενή σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για να επανέλθει σταδιακά στις κανονικές του δραστηριότητες.