Ρομποτική Αρθροπλαστική : 5 Μύθοι που ακούμε συχνά

Η ρομποτική αρθροπλαστική αποτελεί μια εξελιγμένη μέθοδο χειρουργικής παρέμβασης, η οποία εφαρμόζεται συνήθως στον τομέα της ορθοπαιδικής,  για την αντιμετώπιση προβλημάτων στις αρθρώσεις. Οι εξελιγμένες, το 2024, δυνατότητες των υπολογιστών και η ρομποτική τεχνολογία συνδυάζονται για τη δημιουργία και την εκτέλεση επεμβάσεων με μεγάλη ακρίβεια. Στη ρομποτική αρθροπλαστική, εξειδικευμένα ρομποτικά συστήματα χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη πάντα ενός ειδικού ορθοπαιδικού χειρουργού.

Ο στόχος αυτής της τεχνολογικά προηγμένης προσέγγισης είναι η αντικατάσταση φθαρμένων, ραγισμένων ή σπασμένων τμημάτων της άρθρωσης με ειδικά σχεδιασμένα, τεχνητά υλικά. Η ρομποτική αρθροπλαστική πραγματοποιείται με χρήση ρομποτικού συστήματος, το οποίο διαθέτει έναν ειδικό βραχίονα, όπου και φέρονται και τα χειρουργικά εργαλεία. Το προηγμένο ρομποτικό σύστημα χειρίζεται ο ειδικός ορθοπαιδικός χειρουργός, ο οποίος δίνει τις εντολές και το σύστημα τις εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφαλή και αποτελεσματική εκτέλεση της επέμβασης.

Ρομποτική Αρθροπλαστική : 5 Μύθοι που ακούμε συχνά

Η Ιστορία της Ρομποτικής Αρθροπλαστικής

Η πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή της ρομποτικής στην αρθροπλαστική έλαβε χώρα κατά τη δεκαετία του ’80. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη ρομποτική αρθροπλαστική ήταν γόνατος και πραγματοποιήθηκε το 1983 από τον χειρουργό Dr. Robert Howe και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο MIT (Massachusetts Institute of Technology). Αυτή η πρωτοποριακή χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας άνοιξε τον δρόμο για την εξέλιξη της ρομποτικής αρθροπλαστικής στη σύγχρονη ιατρική. Έκτοτε, η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σημαντικά, και ρομπότ με προηγμένα συστήματα όρασης, ελέγχου κίνησης και αισθητήρων χρησιμοποιούνται για ποικίλες επεμβάσεις.

Η διαδικασία της Ρομποτικής Αρθροπλαστικής

Η ρομποτική αρθροπλαστική εκτελείται με τον ασθενή σε αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ειδικοί αισθητήρες και κάμερες χρησιμοποιούνται για να «μεταφέρουν» εικόνα της άρθρωσης στον ορθοπαιδικό χειρουργό μέσω οθόνης υπολογιστή. Στη συνέχεια, το ρομποτικό σύστημα σε συνεργασία με τον γιατρό «χειρίζονται» τον ειδικό ρομποτικό βραχίονα που προκαθορίζει τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν κατά την επέμβαση της αρθροπλαστικής. Αυτός ο ρομποτικός βραχίονας προγραμματίζεται να εκτελεί συγκεκριμένες ενέργειες κατά τη διάρκεια της επέμβασης, συμβάλλοντας στην ακρίβεια και αποτελεσματικότητα της χειρουργικής διαδικασίας.

Ρομποτική Αρθροπλαστική: Πλεονεκτήματα

  • Υψηλή ακρίβεια: Η χρήση ρομποτικών συστημάτων επιτρέπει υψηλή ακρίβεια στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, μειώνοντας τον κίνδυνο σφαλμάτων.
  • Ελάχιστος κίνδυνος βλαβών: Η ακρίβεια των ρομποτικών χειρουργικών επεμβάσεων έχει ελάχιστες επιπλοκές. Ο κίνδυνος κάκωσης μυών και αγγείων είναι μειωμένος όπως και ο κίνδυνος επανεπέμβασης.
  • Καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα: Ο ασθενής μετά την επέμβαση ανακτά πλήρως την ικανότητα κίνησης και απαλλαγμένος πια από τον πόνο, επιστρέφει σε μία ποιοτική καθημερινότητα.
  • Σύντομη μετεγχειρητική αποκατάσταση και επιστροφή στο σπίτι: Οι ασθενείς μπορεί να ανακάμψουν ταχύτερα και να επιστρέψουν άμεσα στις δραστηριότητές τους.
  • Μικρή απώλεια αίματος: Ελάχιστη βλάβη στα μαλακά μόρια, άρα λιγότερη απώλεια αίματος.
  • Εξατομικευμένος Σχεδιασμός: Οι ρομποτικές τεχνικές επιτρέπουν τον εξατομικευμένο σχεδιασμό της επέμβασης, λαμβάνοντας υπόψη την ανατομία του κάθε ασθενή.

Ρομποτική Αρθροπλαστική: Μειονεκτήματα

  • Υψηλό κόστος: Η εξελιγμένη τεχνολογία των ρομποτικών συστημάτων καθιστούν αυτές τις επεμβάσεις πιο ακριβές σε σχέση με τις παραδοσιακές.
  • Περιορισμένη διαθεσιμότητα: Σε ορισμένες περιοχές, οι ρομποτικές επεμβάσεις ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες, περιορίζοντας έτσι, γεωγραφικά, τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους.
  • Εξάρτηση από την τεχνολογία: Η βλάβη ή αστοχία της τεχνολογίας μπορεί να επηρεάσει την ολοκλήρωση της επέμβασης και απαιτεί ειδικές διορθωτικές διαδικασίες.

Μύθοι γύρω από τη Ρομποτική Αρθροπλαστική

Υπάρχουν ορισμένοι μύθοι γύρω από τη ρομποτική αρθροπλαστική που μπορεί να οδηγήσουν σε παρανοήσεις. Ας εξετάσουμε μερικούς από αυτούς τους μύθους:

Μύθος 1: Τα ρομπότ αντικαθιστούν εντελώς τους ορθοπαιδικούς χειρουργούς.

Αυτός ο μύθος υπονοεί ότι η αρθροπλαστική γίνεται από το ρομπότ, χωρίς χειρισμούς του γιατρού. Στην πραγματικότητα, ο χειρουργός είναι απαραίτητος για την καθοδήγηση και τον έλεγχο της διαδικασίας.

Μύθος 2: Η ρομποτική αρθροπλαστική είναι η καλύτερη επιλογή.

Παρόλο που η ρομποτική αρθροπλαστική έχει πολλά πλεονεκτήματα, δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή για κάθε ασθενή. Οι παραδοσιακές μέθοδοι αρθροπλαστικής εξακολουθούν να είναι το gold standard παγκοσμίως.

Μύθος 3: Οι επεμβάσεις ρομποτικής αρθροπλαστικής έχουν μικρότερο χρόνο ανάρρωσης.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ρομποτικές επεμβάσεις απαιτούν λιγότερο χρόνο ανάρρωσης του ασθενή από τις παραδοσιακές επεμβάσεις. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει.

Μύθος 4: Οι επεμβάσεις ρομποτικής αρθροπλαστικής γίνονται με μικρότερες τομές.

Οι χειρουργικές τομές είναι ακριβώς οι ίδιες στη ρομποτική αρθροπλαστική και με μερικά συστήματα πιθανώς και μεγαλύτερες. Με όλα τα συστήματα ρομποτικής χρησιμοποιούνται επιπλέον τομές για τοποθέτηση οδηγών (trackers), που είναι αναγκαία για τη χρήση τους.

Μύθος 5: Οι επεμβάσεις ρομποτικής αρθροπλαστικής είναι ασφαλέστερες από την συμβατική αρθροπλαστική.

Όπως η συμβατική, έτσι και η ρομποτική αρθροπλαστική ενέχει περιεγχειρητικούς κινδύνους.

Γιατί θεωρείται επιτυχημένη χειρουργική διαδικασία;

Η ρομποτική αρθροπλαστική θεωρείται επιτυχημένη χειρουργική διαδικασία για πολλούς λόγους:

  • Οι ρομποτικοί χειρουργικοί βραχίονες επιτρέπουν στους χειρουργούς να πραγματοποιούν κινήσεις με ακρίβεια και ευαισθησία, βοηθώντας έτσι στην ακριβή τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.
  • Η τεχνολογία της ρομποτικής αρθροπλαστικής επιτρέπει την εξατομικευμένη προσαρμογή στην ανατομία κάθε ασθενούς.
  • Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ρομποτική αρθροπλαστική μπορεί να αναρρώσουν γρηγορότερα, σε σύγκριση με παραδοσιακές χειρουργικές επεμβάσεις.
Ρομποτική Αρθροπλαστική : 5 Μύθοι που ακούμε συχνά

Μετεγχειρητική Περίοδος & Ανάρρωση

Η μετεγχειρητική περίοδος μετά από μια τέτοια επέμβαση είναι κρίσιμη για την επιτυχή ανάρρωση του ασθενούς. Η διάρκεια και τα στάδια αυτής της περιόδου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης (αρθροπλαστική γόνατος, αρθροπλαστική ισχίου, κλπ.) και άλλους παράγοντες. Ωστόσο, γενικά περιλαμβάνει τα εξής:

  • Αμέσως μετά την επέμβαση, ο ασθενής μεταφέρεται σε δωμάτιο ανάρρωσης και η επικοινωνία με τους ιατρούς και τους νοσηλευτές είναι σημαντική για τη διαχείριση του πόνου και την παρακολούθηση της γενικής κατάστασης της υγείας του.
  • Κατά τη μετεγχειρητική περίοδο πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βάση στη φυσικοθεραπεία. Οι φυσιοθεραπευτές κάνουν με τους ασθενείς ασκήσεις, που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών, την αύξηση της κινητικότητας και τη βελτίωση της ισορροπίας μετά την επέμβαση.
  • Η διαχείριση του πόνου με φάρμακα είναι επίσης πολύ σημαντικό κομμάτι της μετεγχειρητικής περιόδου και πρέπει να παρακολουθείται από τον θεράποντα ιατρό.
  • Οι ασθενείς λαμβάνουν εκπαίδευση σχετικά με τη φροντίδα του εαυτού τους κατά την ανάρρωσή τους, τις ασκήσεις που πρέπει να εκτελούν στο σπίτι, και τις δραστηριότητες τις οποίες για λίγο καιρό θα πρέπει να περιορίσουν.

Η επικοινωνία με τον χειρουργό και τους φυσιοθεραπευτές, είναι καθοριστική για την επιτυχή ανάρρωση κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου.

Τι πρέπει να προσέχω όταν επιλέγω Ορθοπαιδικό Χειρουργό για ρομποτική αρθροπλαστική;

Δυστυχώς τα εμπορικά συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών ορθοπαιδικής τεχνολογίας προκαλούν ανεξέλεγκτη διάθεση ρομποτικών συστημάτων, σε μη επαρκώς εκπαιδευμένους ιατρούς. Αυτό έχει σα συνέπεια σοβαρές αποτυχίες, δυσμενή αποτελέσματα και δυσφήμιση της ρομποτικής αρθροπλαστικής. Η πιστοποίηση των χειρουργών από τις ίδιες τις εμπορικές εταιρείες δεν αποτελεί διαπιστευτήριο άρτιας εκπαίδευσης στη μέθοδο αυτή.

Γι΄αυτό οι ασθενείς πρέπει να έχουν βεβαιωθεί ότι ο ιατρός έχει:

  • Επίσημη μακροχρόνια εκπαίδευση σε κέντρο αρθροπλαστικής του εξωτερικού, όπου διεξάγεται έρευνα για ρομποτική αρθροπλαστική, με έλεγχο των αποτελεσμάτων
  • Πραγματοποίηση από τον ίδιο τον Ορθοπαιδικό μεγάλου αριθμού αρθροπλαστικών με ρομποτικά συστήματα και πιστοποίηση για αυτό από Ορθοπαιδική κλινική
  • Υπερ-εξειδίκευση σε χρήση προηγμένων τεχνολογιών στην αρθροπλαστική
  • Προηγούμενη εξειδίκευση και κατάρτιση σε συμβατικές αρθροπλαστικές

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών διαθέτει το τελευταίας γενιάς ρομποτικό ορθοπαιδικό σύστημα ROSA® Knee System στην υπηρεσία των ασθενών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη τελευταία συνέντευξη του Δρ.Κωστάκου στην οποία εξηγεί πως λειτουργεί η Ρομποτική Αρθροπλαστική και λύνει συχνές απορίες.

Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.