Περπάτημα μετά από Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου & Γόνατος. Είναι εφικτό την επόμενη ημέρα;
Τα κατάγματα και οι παθήσεις στο γόνατο και τα ισχία αποτελούν τα πιο συχνά προβλήματα των αρθρώσεις σε άτομα όλων των ηλικιών. Ο έντονος πόνο, το οίδημα, η δυσκαμψία και η δυσκολία της βάδισης είναι τα κύρια συμπτώματα τους που στερούν από τους ασθενείς μια καλή ποιότητα ζωής.
Η αντιμετώπιση τους κρίνεται από τον βαθμό της κάκωσης καθώς και από συνοδά προβλήματα που μπορούν να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσμα. Αν η συντηρητική μέθοδος δεν ευδοκιμήσει, ο χειρουργός ορθοπεδικός καταφεύγει στην χειρουργική μέθοδο ώστε να ανακουφιστεί ο ασθενής από τα επίπονα συμπτώματα.
Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου και γόνατος είναι δυο πολύυ επιτυχημένες επεμβάσεις όπου αντικαθίστανται οι αρθρώσεις των ισχίων και των γονάτων με εμφυτεύματα. Είναι ελάχιστα επεμβατικές επεμβάσεις όπου ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τα επίπονα συμπτώματα των παθήσεων.
Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου;
Η Ολική Αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου προτείνεται σε άτομα με πρόβλημα προχωρημένης οστεοαρθρίτιδας στις περιοχές. Ο ασθενής με επιτυχία ανακουφίζεται από τον πόνο και επαναφέρει λειτουργικά την κινητικότητα του βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής του.
Η πρωτοπαθής και δευτεροπαθής οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεονέκρωση του μηριαίου κονδύλου, δυσπλασία του ισχίου από την παιδική ηλικία και η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση είναι οι λόγοι εμφάνισης αρθρίτιδας στο γόνατο και το ισχίο που απαιτείται χειρουργική παρέμβαση.
Μπορεί να περπατήσει ο ασθενής την επόμενη μέρα;
Με την Ολική Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, ο ασθενής σηκώνεται άμεσα από την πρώτη κιόλας μέρα με πατερίτσα ή όχι και με την βοήθεια των φυσικοθεραπευτών.
Η συμβολή των φυσικοθεραπευτών είναι σημαντική για την αποκατάσταση του ασθενούς. Συγκεκριμένα, επιδεικνύουν στον ασθενή τον ορθό τρόπο βάδισης, καθίσματος, ανάβασης και κατάβασης των σκαλοπατιών. Έτσι, επιτυγχάνεται η μυϊκή ενδυνάμωση και ο ασθενής επιστρέφει σε μια νέα φυσιολογική καθημερινότητα χωρίς ενοχλήσεις στις αρθρώσεις.
Η επιστροφή στο σπίτι γίνεται μετά από περίπου 24 – 48 ώρες με την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής με αναλγητικά και θρομβοπροφύλαξη. Μετά από ένα διάστημα δυο εβδομάδων, ο χειρουργός ορθοπεδικός ελέγχει το τραύμα και την τομή, η οποία δεν ξεπερνά τα 10 εκατοστά διεξάγοντας κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο.
Ο ασθενής επιστρέφει όρθιος και χωρίς πόνο στο σπίτι του όπου συνεχίζει τις φυσικοθεραπείες και την ομαλή καθημερινότητα του.
Η δυνατότητα του ασθενούς να φύγει περπατώντας από το νοσοκομείο βελτιώνει σημαντικά την ψυχολογία και την διάθεση του με αποτέλεσμα να ακολουθεί ακόμα μια συστηματικά τις οδηγίες και τις ασκήσεις από τον φυσικοθεραπευτή.
Γιατί κινητοποιείται άμεσα ο ασθενής μετά από την Ολική Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος;
Οι ασθενείς περπατάνε από την επόμενη κιόλας μέρα για τους εξής λόγους:
- Η πρώιμη κινητοποίηση συμβάλλει στην αποφυγή επιπλοκών που συνδέονται με την ακινησία, όπως η φλεβοθρόμβωση.
- Η κίνηση βοηθά στη μείωση της δυσκαμψίας και του πόνου που μπορεί έχει ο ασθενής μετά από την μακροχρόνια ακινησία.
- Η ενδυνάμωση των μυών είναι σημαντική για την λειτουργικότητα της άρθρωσης. Το περπάτημα βοηθάει τον ασθενή να προσαρμοστεί στην αλλαγή της κινητικότητας και έτσι να επανέλθει πιο γρήγορα στις δραστηριότητές του.
Για την Ολική Αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, συμβουλευτείτε τον ορθοπαιδικό χειρουργό σας και βελτιώστε την λειτουργικότητα των αρθρώσεών σας.