Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος & Ισχίου

Η ρομποτική αρθροπλαστική και γενικότερα η ρομποτική χειρουργική αποτελεί μία εξέλιξη στον τομέα της χειρουργικής, η οποία βασίζεται στη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας για να βοηθήσει ή να εκτελέσει χειρουργικές επεμβάσεις. Στη ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική, ο χειρουργός χειρίζεται το ρομπότ, το οποίο συνήθως αποτελείται από μια σειρά μηχανών και εργαλείων, με τη βοήθεια υπολογιστή. Για την ακρίβεια, το ρομπότ δεν είναι απλώς συσκευή πλοήγησης αλλά εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες, είτε μηχανικές είτε υπολογιστικές.

Ρομποτική Αρθροπλαστική

Η συγκεκριμένη μέθοδος παρέχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους, όπως η μείωση της έκτασης του τραύματος των μαλακών μορίων, η μεγαλύτερη ακρίβεια στην τοποθέτηση των υλικών, η ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος, και η μείωση του χρόνου ανάρρωσης. Ειδικότερα, η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στον χειρουργό να κάνει επεμβάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια και ελεγχόμενη κίνηση, χρησιμοποιώντας χειρουργικά εργαλεία που κινούνται με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων.

Τα πρώτα συστήματα ρομποτικής χειρουργικής εμφανίστηκαν περίπου στη δεκαετία του 1980 και από τότε έχουν σημειώσει σημαντική εξέλιξη. Πολλές ειδικότητες, όπως η γαστρεντερολογία, η ουρολογία, η γυναικολογία και η ορθοπαιδική, χρησιμοποιούν πλέον ρομποτικές συστοιχίες για τις χειρουργικές τους επεμβάσεις. Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία στα μεγαλύτερα νοσοκομεία (περίπου 180) των ΗΠΑ, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, ενώ πλέον είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα.

Με τη χρήση της ρομποτικής τεχνολογίας, μπορούμε πλέον να αυξήσουμε την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα των επεμβάσεων. Ιδιαίτερα στις επεμβάσεις γόνατος και ισχίου, η ακρίβεια στην προπαρασκευή των ιστών και την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων έχει τεράστια σημασία και μπορεί να οδηγήσει σε ένα εξαιρετικό χειρουργικό αποτέλεσμα που προσομοιάζει απόλυτα τη φυσιολογία του ανθρώπινου γόνατος ή ισχίου.

Ρομποτική Αρθροπλαστική – Οι Λόγοι για να την επιλέξετε

•Τουλάχιστον 800.000 αρθροπλαστικές επεμβάσεις γόνατος πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο και με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό.
• Αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής και οι λειτουργικές απαιτήσεις των ηλικιωμένων.
• Όλο και πιο νέοι ηλικιακά ασθενείς υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου, μη αποδεχόμενοι την αναπηρία της αρθρίτιδας.
• Αυξήθηκαν οι απαιτήσεις για αρθροπλαστική που να μπορεί να προσομοιάζει απόλυτα τη φυσιολογία του ανθρώπινου γόνατος ή ισχίου.
• Οι ασθενείς απαιτούν πια να συνεχίζουν μετά το χειρουργείο τους, τον αθλητισμό, τον χορό και άλλες δραστηριότητες που είχαν πριν από την οστεοαρθρίτιδα.

Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος και Ισχίου – Πλεονεκτήματα

Η ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου, ή η ρομποτικά υποβοηθούμενη αρθροπλαστική, προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασσική μέθοδο. Ανάμεσα στα κύρια πλεονεκτήματα αυτής της προηγμένης τεχνολογίας συμπεριλαμβάνονται:

Ακρίβεια και Εξατομίκευση: Τα ρομποτικά συστήματα επιτρέπουν στους χειρουργούς να ελέγχουν τις κινήσεις του ρομπότ με υψηλή ακρίβεια. Αυτό επιτρέπει την εξατομίκευση της διαδικασίας σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενούς, βελτιώνοντας την προσαρμοστικότητα σε κάθε περίπτωση.
Ελάχιστη Επίπτωση στους Περιβάλλοντες Ιστούς: Η ρομποτική αρθροπλαστική επιτρέπει στους χειρουργούς να προετοιμάζουν και να επεξεργάζονται τους ιστούς με ελάχιστη επίπτωση στους περιβάλλοντες ιστούς, μειώνοντας τον χρόνο ανάρρωσης και τον πόνο του ασθενούς.
Ελάχιστη Απώλεια Αίματος: Η ακρίβεια των ρομποτικών συστημάτων συνδυασμένη με την ελάχιστη επίπτωση στους ιστούς συνεπάγεται σε μικρότερη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Λιγότερος Χρόνος Ανάρρωσης: Η προηγμένη τεχνολογία μειώνει συνήθως τον χρόνο ανάρρωσης, επιτρέποντας στους ασθενείς να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες ταχύτερα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους χειρουργικής.
Βελτιωμένα Χειρουργικά Αποτελέσματα: Η ακρίβεια της ρομποτικής χειρουργικής συχνά οδηγεί σε βελτιωμένα χειρουργικά αποτελέσματα, με περισσότερη ακρίβεια στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων και την επαναφορά της κίνησης.
Βελτιωμένη ασφάλεια και ελαττωμένο ρίσκο για κάκωση στα παρακείμενα μόρια (αγγεία , νεύρα, μύες , δέρμα).
Δυνατότητα επανάληψης: Δηλαδή, όσες φορές και να κάνουμε την επέμβαση να πετυχαίνουμε το ίδιο άριστο αποτέλεσμα (Accuracy – precision).
• Πραγματοποίηση αρθροπλαστικής και τοποθέτηση εμφυτεύματος σε ειδικές περιπτώσεις (με παραμορφώσεις ή και με συνυπάρχοντα εμφυτεύματα), που δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί η πρόθεση με την κλασσική τεχνική.

Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος και Ισχίου – Προετοιμασία για το Χειρουργείο

Η διαδικασία της ρομποτικής αρθροπλαστικής περιλαμβάνει διάφορα στάδια. Οι τεχνικές που ακολουθούνται μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της αρθροπλαστικής (π.χ., γόνατο, ισχίο) και τον ιατρό που θα αναλάβει την επέμβαση. Σε γενικές γραμμές η προετοιμασία είναι ίδια και περιλαμβάνει:


Προετοιμασία του Ασθενούς: Αξιολόγηση της γενικής κατάστασης του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού υγείας του, των φαρμάκων που λαμβάνει, και τυχόν προηγούμενων χειρουργικών επεμβάσεων.
Εκτέλεση Εξετάσεων: Ακτινογραφίες, αξονική τομογραφία, και άλλες εξετάσεις γίνονται για να αξιολογηθεί η κατάσταση της άρθρωσης.
Συνεννόηση με τον Χειρουργό για τους στόχους της επέμβασης και τις προσδοκίες μετά το χειρουργείο.
Συνταγογράφηση: Ο ασθενής μπορεί να λάβει οδηγίες για τη λήψη φαρμάκων πριν και μετά την επέμβαση.

Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος και Ισχίου – Μετεγχειρητική αποκατάσταση και οδηγίες για τον ασθενή

• Με τις νέες χειρουργικές τεχνικές η ρομποτική αρθροπλαστική εξασφαλίζει άμεση αποκατάσταση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Ο ασθενής δε νιώθει πόνο, παρά μόνο ένα ελαφρύ μούδιασμα στα κάτω άκρα την πρώτη ημέρα.
• Σηκώνεται να περπατήσει το ίδιο κιόλας απόγευμα μετά την επέμβαση.
• Με τη βοήθεια των φυσιοθεραπευτών, ο ασθενής κινητοποιείται πρωί και απόγευμα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στην κλινική.
• Δίνεται ειδικό πρόγραμμα άσκησης και μετεγχειρητικής αποκατάστασης.
• Μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά από τέσσερις εβδομάδες. Σε περιπτώσεις βαριάς χειρωνακτικής εργασίας, ίσως να χρειαστεί μεγαλύτερο διάστημα.
• Μετά το διάστημα των 2-3 μηνών και ανάλογα με την ισχύ του τετρακέφαλου του ασθενή, μπορεί να συμμετέχει σε ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το κολύμπι και ο χορός. Στη συνέχεια μπορούν να επιστρέψει στο προ της αρθρίτιδας επίπεδο δραστηριοτήτων του.

Υπάρχουν Επιπλοκές Στη Ρομποτική Αρθροπλαστική;

Όπως και σε κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και στη ρομποτική αρθροπλαστική μπορούν να εμφανιστούν επιπλοκές, αν και το ποσοστό του συνολικού κινδύνου είναι συνήθως χαμηλό. Συγκεκριμένα το 80% των ασθενών είναι ιδιαιτέρως χαρούμενοι με την αρθροπλαστική κι χαρακτηριστικά αναφέρουν πως «πήραν πίσω τη ζωή τους». Υπάρχουν ενθαρρυντικά δείγματα από τη διεθνή βιβλιογραφία για τη χρήση ρομποτικών συστημάτων ή άλλων τεχνολογιών εξατομίκευσης των επεμβάσεων. Παρόλα αυτά καμία επέμβαση δεν δύναται να εγγυηθεί 100% επιτυχία.
Συνοψίζοντας, οι επιπλοκές στη ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να περιλαμβάνουν:
Λοιμώξεις: Κίνδυνος εμφάνισης λοιμώξεων λόγω της επέμβασης.
Θρομβοφλεβίτιδα: Πιθανή εμφάνιση φλεβικών θρόμβων.
Αντιδράσεις στο Υλικό: Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν αντιδράσεις στα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα εμφυτεύματα.
Αποτυχία της Πρόθεσης: Ενδεχομένως, μηχανική αποτυχία του εμφυτεύματος.

Κόστος

Το κόστος της χρήσης των συστημάτων αυτών προστίθεται στο κόστος της επέμβασης. Ενώ τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται είναι ίδια, τα ρομπότ χρειάζονται επιπλέον αναλώσιμα, προσωπικό χειρουργείου και έξοδα συντήρησης.

Ρομποτική Αρθροπλαστική

Γιατί να επιλέξετε τον κ. Κωστάκο:

Ο κος Κωστάκος έχει εκτελέσει μεγάλο αριθμό αρθροπλαστικών με τη χρήση ρομποτικού βραχίονα. Εχει εξειδικευθεί σε νέες τεχνολογίες στο πρότυπο κέντρο αρθροπλαστικών του Λονδίνου (Elective Orthopaedic Centre – UCL) . Διαθέτει πιστοποιημένο κατάλογο επεμβάσεων (logbook), ενώ έχει μετεκπαιδευθεί σε Ολλανδία, Γερμανία και Ιταλία. Είναι πιστοποιημένος για τα συστήματα ROSA και ΜΑΚΟ.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Θωμάς Κωστάκος βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη θεραπεία για όποιο ορθοπαιδικό πρόβλημα σας απασχολεί. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.